INFORMATIE OVER DE JUDOSPORT

JUDO ALS SPORT

Judo is in 1882 ontwikkeld door de Japanner Jigoro Kano. Judo dat staat voor zachte weg, is een sport die door iedereen beoefend kan worden. Jong, oud, meisje, jongen, man, vrouw, we zien ze allemaal op de judomat. Naast dat judo de bekendste budosport is van Nederland is judo ook een van de meest veelzijdige sporten die goed is voor lichaam en geest.

Dat judo zo populair is komt door de toegankelijkheid van het judospel. Judo is een sociale sport waarbij je rekening houd met elkaar. Het maakt niet uit hoe klein, groot, slank of fors je bent. Bij judo leer je gebruik te maken van je eigen mogelijkheden en op deze manier kan je groeien in de sport.Door de veelzijdigheid van deze sport worden vele spiergroepen aangesproken waardoor je gehele lichaam wordt ontwikkeld. Daarnaast heeft judo een positieve werking op de motoriek, het coördinatie vermogen, het reactievermogen en bevorderd judo het zelfvertrouwen. Het is daarom ook logisch dat judo met grote regelmaat door artsen wordt aanbevolen.

Voor ouderen is judo een manier om lekker soepel te blijven. Dit vooral door de vele beweging- en trainingsvormen. Bij de judosport staat het leren valbreken ook centraal. Zo leert men op een juiste manier vallen waarvan men in het dagelijks leven ook profijt kan hebben.

Door de traditie van de sport en de Japanse cultuur komt ook een stukje respect voor elkaar boven drijven. Dit is als een rode draad door de lessen bij onze sportschool verweven. Men leert op de juiste momenten te luisteren, leert rekening houden met elkaar en daarnaast leert men omgaan met winst en verlies. Bij Sportschool Shintai zeggen we ook altijd je verliest niet, maar je leert.

Jigoro kano had bij het ontwikkelen van zijn sport, die ontstaan is uit andere verdedigingskunsten als jiu-jitsu, ook nadrukkelijk een training van geest voor ogen. Zijn filosofie over het judo wordt dan ook gekenmerkt door twee begrippen:

SEIRYOKU-ZENYO

Betekend: Maximale doeltrefzekerheid
met een minimale inspanning. Hiermee
bedoeld Jigoro Kano dat een klein en licht
iemand door het judo goed uit te voeren,
ook van een zwaarder iemand kan winnen.

JITA-KIYOEI

Betekend: Algehele voorspoed voor de hele
wereld. Hiermee bedoeld Jigoro Kano dat
door het beoefenen van judo de mens een
hoger niveau zal bereiken. Bij de mens zal
het lichamelijk evenwicht versterkt worden,
en men zal leren om gedisciplineerd te
handelen en respect en beheersing te tonen
in alle omstandigheden.

Zijn begrippen zijn dus voorbeelden die men in judo kan oefenen en als een levenswijze buiten de judomat kan toepassen.

JUDO UITRUSTING

Bij de judosport word speciale kleding gedragen. Deze kleding (judogi) heeft een Oosters uiterlijk, en is speciaal ontworpen voor de veiligheid van de judoka’s. Omdat er veel aan de judopakken gesjord wordt dient deze van stevige kwaliteit te zijn. De pakken zijn dan ook op bepaalde plaatsen, waar veel gepakt word, verstevigd. Meisjes / dames dragen onder de judogi een wit t-shirt. Jongens dragen geen t-shirt of hemd.

Traditioneel is een judopak wit, maar op wedstrijden (Nationaal en Internationaal) zie je tegenwoordig naast de witte pakken ook wel blauwe judopakken. Hierdoor zijn de judoka’s beter herkenbaar ten opzichte van de scheidsrechters, maar ook ten opzichte van de toeschouwers, en tv kijkers. Voor wedstrijden moet een judopak ook aan bepaalde eisen en afmetingen voldoen.

Bij de judokleding behoord ook een judoband (obi). Deze wordt gebruikt om de jas (kimono) bij elkaar te houden.

JUDO GRADEN

Bij de judosport zie je dat er op de judokas allerlei gekleurde banden gedragen worden. Een judoband is als eerste natuurlijk bedoeld voor het bijeenhouden van de judojas. Daarnaast geeft een gekleurde band het niveau van de judoka aan. Het is dus eigenlijk een waardering en beloning voor getoonde inzet.

We kunnen de banden indelen in verschillende graden. We spreken hier dan over Kyu en Dan.

Kyu graden zijn:

  • 6e Kyu Witte band
  • 5e Kyu Gele band
  • 4e Kyu Oranje band
  • 3e Kyu Groene band
  • 2e Kyu Blauwe band
  • 1e Kyu Bruine band

Zoals we hierboven kunnen zien bestaan deze graden uit de kleuren wit, geel, oranje, groen, blauw en bruin. Deze graden kunnen behaald worden bij de eigen judoclub door middel van examens. Hoe donkerder de kleur, des te hoger het niveau van de judoka.

Naast deze Kyu-graden wordt er bij de jeugd ook nog vaak het slippensysteem gehanteerd. Dit zijn weer kleine examens tussen te bandexamens door om de jeugd toch extra te motiveren. Examens worden bij onze school 2x per jaar gehouden. Examens zijn belangrijk in de judosport omdat:

  • Tijdens examens wordt er eigenlijk een beloning gegeven voor de inzet.
  • Door middel van examens kan het gevoel van eigenwaarde gestimuleerd worden.
  • Door examens leert men zich te concentreren en leert men omgaan met spanningen.
  • Ook positief bij jeugd is dat de ouders erbij worden betrokken.

Dan graden zijn:

  • 1e Dan Zwarte band
  • 2e Dan Zwarte band
  • 3e Dan Zwarte band
  • 4e Dan Zwarte band
  • 5e Dan Zwarte band
  • 6e Dan Rood wit geblokte band
  • 7e Dan Rood wit geblokte band
  • 8e Dan Rood wit geblokte band
  • 9e Dan Rode band
  • 10e Dan Rode band
  • 12e Dan Brede witte band

Een Dan kan alleen bij de judobond behaald worden. Voor elke Dan zijn vastgestelde eisen waaraan men moet voldoen om een volgende Dan te behalen.
1e t/m 3e dan noemen we de lagere dan graden welke in het district gehaald kunnen worden. De 4e en 5e dan worden middels een landelijk examen afgenomen.
Voor 6e of 7e dan, ook wel de grootmeestergraad genoemd, komt er meer bij kijken. Niet veel mensen in Nederland hebben deze rood-wit geblokte band. Hiervoor dien je eerst punten te behalen door allerlei prestaties neer te zetten, daarna moet je een scriptie schijven en als dat alles goed is bevonden dien je nog een technische examen af te leggen. Shintai Leraar Peter Goossens is in 2022 geslaagd voor 6e dan judo. De 8e tot en met de 10e dan zijn eregraden die worden verleend als men op Internationaal niveau een bijdrage levert voor de ontwikkeling van de judosport.
De 12e dan is een symbolische graad, die na de dood van Jigoro Kano aan hem is toegekend, omdat hij de stichter (uitvinder) was van het judo zoals wij het kennen.

JUDO ALS WEDSTRIJDSPORT

Naast dat judo als recreatieve sport beoefend kan worden is judo ook een sport waarin men in verschillende onderdelen aan wedstrijdsport kan doen. Zo kennen we het judo shiai, judo kata en judo show.

SHIAI

Shiai judo is een onderlinge wedstrijd tussen twee judokas. Dit is het bekendste wedstrijdonderdeel in het judo en tevens een olympische wedstrijdsport. Bekende namen in de judowereld zijn Mark Huizinga, Anton Geesink, Wim Ruska, Dennis van der Geest, Edith Bos, Elisabeth Willeboordse, Ruben Houkes, Verhinde Verkerk, Kim Polling Roy Meijer, Sanne van Dijke en ga zo maar door.

Veel judoka’s zijn actief in de wedstrijdsport. Het doel tijdens een wedstrijd is om je tegenstander met een judoworp op de mat te werpen of je tegenstander naar de grond te werken om deze vervolgens met een techniek onder controle te houden. Judo is een tactisch spel waarbij men door slim te judoën een sterker iemand kan overwinnen.

Bij Shintai leert men kennis maken met wedstrijd judo op de jaarlijkse clubkampioenschappen. Daarnaast kan er deelgenomen worden aan regionale en landelijke toernooien. De toppers kunnen zich via de district kampioenschappen plaatsen voor Nederlandse kampioenschappen. En als je echt tot de top behoord kan je deelnemen aan het EK, WK of zelfs de Olympische spelen.
Onze judoka Ennio Mertens is enkele jaren geleden Nederlands kampioen geworden en heeft zelfs deel mogen nemen aan de EYOF (Jeugd olympische spelen).

SHINTAI JUDOKAS OP DE JAARLIJKSE CLUBKAMPIOENSCHAPPEN

SHINTAI JUDOKA ENNIO MERTENS NEDERLANDS KAMPIOEN -66KG

JUDO KATA

Kata betekend vaste vorm. Een kata is een vastgesteld werkstuk dat door twee judoka’s samen wordt gedemonstreerd. Als men zwarte band judo wilt worden is dit ook een onderdeel van het examen.
Daarnaast kan men kata ook als wedstrijdsport beoefenen. Net als bij turnen wordt de uitvoering door een jury beoordeeld en wint diegene met de hoogste score.
Het voordeel van kata is dat dit onderdeel veel gemoedelijker is dan het shiai en dat men veel minder kans loopt op blessures.

Men kan tijdens wedstrijden deelnemen in 5 verschillende kata.
• Nage-no-kata Vorm van werpen
• Katame-no-kata Vorm van controle
• Ju-no-kata Vorm van souplesse
• Kime-no-kata Vorm van beslissing
• Kodokan-goshin-jutsu Vorm van zelfverdediging

In het kata zijn er regionale toernooien, landelijke toernooien maar ook internationale toernooien zoals EK en WK. Onze sportschool heeft vele judokas die medailles hebben gehaald op de Nederlandse kampioenschappen en hoofdtrainer Peter Goossens is met 16 Nederlandse titels in verschillende kata zelfs Nederlands recordhouder.

 SHINTAI JUDOKA’S IN ACTIE TIJDENS HET NK KATA – JU-NO-KATA

SHINTAI TRAINER PETER GOOSSENS 16X NEDERLANDS KAMPIOEN KATA

JUDO SHOW / ENBU

Judoshow is een onderdeel dat in Nederland wat minder voorkomt. Echter is het een fantastisch onderdeel in het judo en een mooie promotie van de judosport.

Judoshow is een onderdeel waarbij men in een team, variërend van 2 t/m 6 personen, een show van maximaal 3 minuten op muziek opvoert. De muziek en choreografie van zo’n show is vrij te maken en bevat allerlei spectaculaire technieken uit het judo, judo kata technieken gecombineerd met wat acrobatiek. Daarnaast mogen ook de wapens die in de traditionele kata voorkomen gebruikt worden. Een judoshow wordt door een jury beoordeeld op onderstaande criteria.

  • Efficiëntie
  • Moeilijkheidsgraad
  • Variatie van technieken
  • Choreografie
  • Originaliteit
  • Traditie / spirit

Jarenlang hebben diverse shintai judoka’s deelgenomen aan het NK judoshow en wisten zij 8x kampioen van Nederland te worden. Diverse shintai judoka’s hebben ook met het Nederlands judoshow team deelgenomen aan de Europese kampioenschappen en dit team is 5x kampioen van Europa geworden.

Shintai trainer Peter Goossens heeft in alle 5 de shows deelgenomen en was tevens de trainer / choreograaf van het Nederlands judoshow team.

SHINTAI JUDOKA’S IN ACTIE OP HET NK JUDOSHOW

SHINTAI JUDOKA’S IN ACTIE OP HET EK JUDOSHOW