HISTORIE VAN SPORTSCHOOL SHINTAI

Judoclub Tolberg (in Roosendaal) was begin 1998 gestart onder leiding van oud judo international Anton Linskens. Linskens had diverse clubs in de regio en in Roosendaal verzorgde Jeroen Hoevenaar de lessen voor hem. Omdat Hoevenaar de beveiliging in ging moest Linskens eind 1998 op zoek naar iemand om de lessen in Roosendaal over te nemen. Omdat Hoevenaar in die tijd veel trainde met Peter Goossens werd Peter hiervoor benaderd.
Peter had hier wel oren naar en kreeg zelfs de mogelijkheid om het clubje van Anton Linskens over te nemen. Dit liet Peter zich natuurlijk geen twee keer zeggen!
In Januari 1999 ging Peter dan ook officieel van start met zijn judoclub bestaande uit 22 leden.
De clubnaam werd gewijzigd in Judoclub Shintai (hetgeen lichaamsbeweging betekend) en de club begon door goede promotie gelijk te groeien. Enkele maanden later werd er ook een lesuur uitgebreid met een junioren/senioren uurtje.

JEROEN HOEVENAAR EN ANTON LINSKENS (LINKS)

DE START VAN SHINTAI OP 1 JANUARI 1999 IN ROOSENDAAL

Na een jaar was het ledenaantal verdubbeld en ging het goed met Shintai die was aangesloten bij de Culturele Judo Jiu-Jitsu Federatie (CJJF). Dit is een kleine organisatie, opgericht door Anton Linskens, waarin het culturele voorop staat. Bij deze organisatie werden veel toernooien en activiteiten georganiseerd en hadden de leden ook de mogelijkheid om Dan examens te doen en opleidingen te volgen voor judo scheidsrechter en judo en jiu-jitsu instructeur. Zo behaalde Peter hier zijn NCS Instructeurs A en B diploma en ook zijn 3e Dan Judo.

Na een aantal fijne jaren hier te hebben gehad wilde trainer Peter Goossens echter meer voor zichzelf en voor zijn leden. Doordat Peter met zijn huidige papieren Shintai niet bij de Judo Bond Nederland aan kon sluiten, melde hij zich bij een JBN club (Sportschool Sankaku) en was hij genoodzaakt zijn Dan graden en leraren diploma’s opnieuw te behalen. Onder leiding van Jose Haegens en Manfred Kuijpers behaalde Peter bij de JBN Opnieuw zijn 1e, 2e en 3e dan judo, deed hij de opleiding Jeugdjudoleider, Judoleraar A en Judoleraar B. Daarnaast verdiepte Peter zich ook in het ju-jutsu waarin hij ook de zwarte band wist te behalen.
Hierdoor kon de club nu wel overstappen naar de Judo Bond Nederland. Het voordeel van de JBN is dat deze sportbond niet alleen de grootste van Nederland is, maar ook dat alle behaalde diploma’s hier Rijks erkend zijn, wat bij de CJJF/NCS, niet het geval was. Ook tijdens de overschrijving naar de JBN werd er weer voor een naamsverandering gekozen. Judoclub Shintai werd nu Sportschool Shintai.

Doordat Shintai nu bij de JBN was aangesloten ontstonden er ook meer mogelijkheden voor de wedstrijd judoka’s. Na het eerste jaar meegedraaid te hebben met de zwaardere toernooien bij de JBN zorgde Joshua Cordromp voor de eerste Zuid-Nederlandse titel. Gerard Nefs was de tweede Shintai judoka die kampioen van Zuid-Nederland wist te worden. De Shintai wedstrijdploeg bestond toen uit Joshua Cordromp, Aron Thielen, Nick Blom, Thomas Luysterburg en Gerard Nefs. Deze fanatieke Shintai judoka’s trainden in die tijd een uurtje extra door op vrijdag avond bij Osaekomi in Lepelstraat, waar Peter ook les gaf, ook mee te trainen.

DE SHINTAI WEDSTRIJDPLOEG IN LONDON 2005

GERARD EN JOSHUA ZUID NEDERLANDS KAMPIOEN

Doordat steeds meer Shintai judoka’s dubbel wilde trainen werd er besloten om in 2005 een extra Shintai locatie te openen in Halsteren. Jammer genoeg was vrijdag avond de enigste optie waardoor Peter genoodzaakt was afscheid te nemen van zijn oude club Osaekomi die ook lessen verzorgde op vrijdag avond.
Door wat promotie werk werd er naast het extra wedstrijd uur voor de judoka’s uit Roosendaal ook een les met nieuwe jeugd judoka’s gestart.

In 2006 gingen de Shintai docenten Peter Goossens en Ronald van Oers ook deelnemen aan nationale kata wedstrijden. Peter en Ronald hadden de jaren hiervoor al diverse titels in Engeland behaald en besloten in 2006 aan het NK kata deel te nemen. Dit resulteerde gelijk in de eerste Nederlandse titel voor de Shintai judoka’s. Hierdoor kwamen zij ook in de nationale selectie en in mei 2007 stonden de Shintai heren op het EK Kata in Wuppertal waar zij een 7e plaats behaalden. Dit was trouwens de eerste keer dat de JBN met een selectie deelnam aan de Europese kampioenschappen. Peter en Ronald vonden het dan ook een grote eer om hieraan deel te mogen nemen. De Shintai judoka’s zijn zich gaan toeleggen op het Nage-No-Kata en het Katame-No-Kata waarin zij diverse nationale titels wisten te behalen en deelnamen aan Europese kampioenschappen, World Cup toernooien en Wereld Kampioenschapen Kata. Anno 2022 is Peter zelfs Nederlands recordhouder met 16 Nederlandse judokata titels.

HET EERSTE NEDERLANDSE JUDO KATA TEAM – 2007 WUPPERTAL

PETER EN RONALD WINNEN IN 2008 THE BRITISH OPEN KATA

In 2009 vierde Shintai haar 10 jarig bestaan. Hierbij werden tijdens de clubkampioenschappen dan ook diverse leden in het zonnetje gezet. Zo werden er enkele leden gehuldigd voor hun 10 jarig lidmaatschapen ontvingen Ronald van Oers en Manuela Perinotto een waarderings troffee.
Ons lid Coert Baselier ontving ook een waarderings troffee en werd vanwege zijn verdiensten voor de club benoemd tot lid van verdienste. Coert, die helaas in 2021 is overleden, was een man die altijd met raad en daad voor onze club klaar stond, aan de wieg stond van de organisatie van de clubkampioenschappen en het judokamp en zo in de eerste 10 jaar veel voor onze club heeft betekend.

10 JAAR SPORTSCHOOL SHINTAI IN 2009

BIJZONDERE SHINTAI LEDEN OP EEN RIJ TIJDENS ONS JUBILEUM

De jaren erna gaat het lekker. Jaarlijks kent onze sportschool tal van activiteiten. Zo organiseren we jaarlijks onze sinterklaastraining, de clubkampioenschappen, het judokamp, een regionaal toernooi, nemen we deel aan diverse clinics en doen onze judoka’s mee aan judotoernooien en kata toernooien. Het jaarlijkse judokamp is voor velen weer een hoogtepunt. Dankzij een geweldige vrijwilligersgroep zijn wij in staat dit soort activiteiten te organiseren.

Op technisch gebied worden de shintai judoka’s prima opgeleid en dit resulteert vaak in mooie prestaties tijdens de diverse judotoernooien.
Judoka Ennio Mertens is een voorbeeld van een Shintai topjudoka. Ennio is met zijn 5 jaar gestart met judo bij Shintai en is inmiddels veelvoudig medaille winnaar op de Zuid-Nederlandse kampioenschappen. (Hieronder 4x goud) In 2013 werd Ennio 5e op Nederlandse kampioenschappen jeugd -15 jaar en in 2017 behaalde hij het Brons op het NK. In 2017 was hij een van de 5 Nederlandse heren die bij de junioren uit mocht komen bij de EJOF. Dit zijn de jeugd olympische spelen. Een fantastische ervaring.

ENNIO MET TEAM NEDERLAND NAAR DE JEUGD OLYMPICS

ENNIO NEDERLANDS KAMPIOEN -21 JAAR -66KG

In 2019 behaalde hij zijn welverdiende Nederlandse titel bij de junioren en won hij tevens zilver op het NK bij de senioren waar hij in de halve finale olympisch judoka Tornike Tsjakadoea met 2x waza-ari wist te verslagen. De jaren erop heeft hij zelfs 2 jaar intern op Sportcentrum Papendal in Arnhem gezeten. In 2021 heeft Ennio na vele jaren besloten te stoppen met judo op top niveau. Inmiddels staat het judo op een lager niveau.

Ook op judokata gebied is Shintai zeer succesvol. Naast de vele titels die hoofdtrainer Peter Goossens heeft behaald met Ronald van Oers,  Hans van Raak en Jelle van Roosendaal zijn er ook al vele jeugdkoppels in de prijzen gevallen op het NK Kata.

Zo wisten Bart Nieuwkamer en Remco Aarts in 2012 2e van Nederland te worden in het Nage-No-Kata en werden de 12 jarige Ennio Mertens en Jelle van Roosendaal in 2013 3e van Nederland in het Nage-No-Kata. Hiermee waren zij destijds de jongste Nederlandse medaille winnaars op het NK Kata.

In 2014 wisten Ennio en Jelle kampioen van Nederland te worden in het Nage-No-Kata in de Kyu klasse. Ook werden zij Kampioen van Zuid-Nederland en Nederlands kampioen judoshow samen met Peter Goossens, Hans van Raak, Adriano van Raak en Dylan van Raak.

Het Shintai jeugdteam bestaande uit Romy Goossens, Nienke van Roosendaal, Kayleigh de Crom en Wessel van Roosendaal werd 2e op het NK judoshow.

In 2014 had Sportschool Shintai ook de eer om met het jeugdjudoshowteam de openingsdemonstratie te verzorgen tijdens de Nationale budodag. Een mooie ervaring om voor 1300 judoka’s een demo te verzorgen.

In 2014 zaten de lessen in Halsteren ook helemaal vol en werd er besloten om een locatie erbij te gaan doen. Lepelstraat werd de plaats. En zo werd er op donderdag avond ook gestart met judo in Lepelstraat. Gelijk meer dan 15 judoka’s op de les was een goede start in Lepelstraat.

In 2016 werd Shintai wederom door de JBN gevraagd om de openingsdemo op de Nationale Budodag te verzorgen. Een hele eer dus reisde de ploeg bestaande uit Kayleigh, Wessel, Jelle, Nienke, Romy en Peter af naar het nationaal sportcentrum te Papendal. Hun gave uitvoering tijdens dit evenement was weer een mooie promotie voor onze school. Ook was Peter een van de 3 genomineerden voor Judo Coach van het jaar. Ook dit was een hele eer hier bij te mogen zitten.

SHINTAI VERZORGT DE OPENING VAN DE NATIONALE BUDODAG 2014

IN 2016 WEDEROM DE OPENING VAN DE NATIONALE BUDODAG

Jelle van Roosendaal behaalde in 2016 als eerste Shintai judoka het diploma Dojo Assistent Judo gevolgd door Kayleigh de Crom. Dat er de komende jaren nog maar veel mogen volgen.

Ook leuk om te melden is, is dat Shintai in 2008, 2016 en 2017 in Bergen op Zoom werd gekozen tot sportploeg van het jaar. Dit viel ons kata team ten deel. Een titel die we nu voor 3e maal hebben weten te winnen.
Daarnaast is Shintai trainer Peter Goossens ook 3x verkozen tot sportman van het jaar in de gemeente Bergen op Zoom (1999-2002-2012)

Peter heeft van 1999 tot 2016 lessen gegeven in Roosendaal. Door drukte werd besloten om hier de lessen door Brian, Dominique en Mauro te laten verzorgen. Dit met assistentie van ons erelid Manuela.
Omdat deze heren wegens studie en werk stopte met lesgeven was Peter gedwongen om ook de lessen in Roosendaal weer te gaan verzorgen. Wegens drukte was dit niet haalbaar. Dit heeft ons jammer genoeg moeten doen besluiten om per 1 januari 2018 te stoppen met lesgeven in Roosendaal.
Een lastige beslissing omdat we hier 19 jaar geleden zijn gestart met lesgeven. Gelukkig hebben we onze leden daar een mooi alternatief kunnen bieden en zijn enkele leden in Halsteren komen trainen.

MANUELA PERINOTTO ERELID VAN SHINTAI 2014

JORDY NUIJTEN ERELID SINDS 2019 EN DRAGER JBN WAARDERINGSSPELD

In 2019 werden Jordy Nuijten en Manfred Kuijpers tijdens de clubkampioenschappen uitgeroepen tot ere-lid van Shintai. Tevens werd aan Jordy, voor zijn vele vrijwilligerswerk bij onze club, door de judobond de district waarderingsspeld uitgereikt. Een zeer terechte waardering voor het vele werk dat Jordy voor onze club heeft gedaan.

Op technisch gebied heeft onze club zich ook erg goed ontwikkeld. Dit technische gebeuren heeft ook zeker neerslag op het aantal geslaagden tijdens dan examens judo.
Momenteel heeft onze club onder leiding van Peter meer dan 45 judoka’s opgeleid voor een 1e, 2e, 3e of zelfs 4e dan. Veel judoka’s uit de regio komen naar Shintai om bij ons getraind te worden voor hun zwarte band.

In 2022 is Peter zelf geslaagd voor 6e dan judo. Een erg bijzondere prestatie. In Zuid-Nederland was het zelfs al weer 10 jaar geleden dat iemand deze graad had behaald. Dit examen heeft Peter met zijn eigen leerlingen Jelle van Roosendaal en Kayleigh de Crom afgelegd. Met Kayleigh demonstreerde Peter het Ju-no-kata en Jelle het Katame-no-kata, Nage-no-kata, Kime-no-kata, Koshiki-no-kata en het Tachi-waza en Ne-waza werkstuk.
Het oordeel van de examencommissie was erg bijzonder. Zij melden dat Peter met lof was geslaagd en dat dit een van de beste 6e dan examens was die zij ooit hebben meegemaakt. Een prachtige prestatie voor de Shintai judoka’s.

PETER GESLAAGD VOOR 6E DAN MET DANK AAN JELLE EN KAYLEIGH

PETER ONTVANGT DISTRICTS WAARDERINGSSPELD IN 2022

Ook werd in 2022 Shintai leraar Peter Goossens tijdens de examinatorentraining door het district bestuur naar voren geroepen. Peter ontving hier voor zijn vele werk voor het district de district waarderingsspeld en het bijbehorende oorkonde.

Door de corona pandemie heeft shintai een paar jaar geen activiteiten kunnen organiseren. Gelukkig was het in juli 2022 weer mogelijk om de clubkampioenschappen door te laten gaan. Bijna 50 shintai judoka’s stonden op de mat. Ook deze dag wederom een bijzonder moment. Jelle van Roosendaal en Ennio Mertens werden na de wedstrijden door trainer Peter naar voren geroepen. Beide heren zijn al meer dan 15 jaar aan onze club verbonden en hebben beiden prachtige prestaties in het judo weggezet. Tezamen zijn ze goed voor 19 Nederlandse titels in de orderdelen Shiai, kata, judoshow. Deze bijzondere mannen werden dan door Shintai benoemd tot erelid.

JELLE EN ENNIO ERELID BIJ SHINTAI SINDS 2022

In september 2022 is Shintai van locatie over Lepelstraat overgestapt naar locatie halsteren. Zo kwam in Lepelstraat de donderdag avond te vervallen en werd deze verzet naar dinsdag avond in Halsteren. Op deze manier kunnen we gebruik maken van de vaste dojo ruimte waar we alle lesmaterialen bij de hand hebben en hoeven we ook niet wekelijks met matten te sjouwen. Nu zitten we dus voortaan op dinsdag avond en op vrijdag avond in Halsteren wat de leden ook meer mogelijkheid geeft om dubbel te komen trainen en zo sneller te kunnen groeien in de judosport.

Op 13 juni 2013 beleefden shintai docenten Jelle van Roosendaal en Peter Goossens een hoogtepunt met het judokata. Op het EK kata in Slovenië werden zij in het Katame-no-kata Europees kampioen. Een bijzondere beloning voor vele jaren hard werken, doorzetten en geloven dat dit mogelijk was. 

PETER EN JELLE EUROPEES KAMPIOEN KATAME-NO-KATA

PETER EN JELLE MET HUN GOUDEN MEDAILLE

Sportschool Shintai is dus een prima club en bied tal van mogelijkheden voor haar leden. Zowel jeugd als volwassenen, recreatief of wedstrijdsporters vinden hun draai bij Shintai.
We hopen nog vele jaren door te mogen gaan met het aanbieden van lessen in onze mooie sport judo.