6E DAN JUDO VOOR SHINTAI LERAAR PETER GOOSSENS

Shintai leraar Peter Goossens is in 2022 op uitmuntende wijze geslaagd voor zijn technisch examen 6e Dan Judo. Met deze prestatie is hij grootmeester judo waardoor hij de rood-wit geblokte band mag dragen en behoord tot de hoger gegradueerde judoka’s in Nederland.
Het examen demonstreerde Peter met 2 van zijn eigen leerlingen, Jelle van Roosendaal en Kayleigh de Crom.

PETER GOOSSENS MET ZIJN EXAMEN PARTNERS, DOCENTEN EN DE EXAMEN COMMISSIE

DE EXAMENDAG

Zaterdag 12 maart 2022 was de grote dag voor judoka Peter Goossens. Jaren van voorbereiding hadden er in zijn 6e dan judo examen gezeten. Een 6e dan examen is niet alleen een kwestie van examen doen maar dit bijzonder hoge examen bestaat uit 3 verschillende fases. Als eerste dient men een 20 tal punten zien te vergaren door, naast zelf de hoogste lesbevoegdheid te hebben, ook leerlingen voor dan graden op te lijden, leraren op te lijden, jarenlang in diverse commissies van de judobond te zitten, prestaties op wedstrijden te behalen, scheidsrechter te zijn, etc etc. Pas als deze stap is doorlopen, wat voor velen niet eens haalbaar is, gaat men naar stap 2. Hier dient men een judo gerelateerde scriptie te schrijven en te verdedigen. Peter had als onderwerp “Het wedstrijd katame-no-kata en het jureren van kata in Nederland”. Een gevoelig onderwerp dat op een positieve manier door Peter werd aangepakt. Ook dit onderdeel werd met mooie punten behaald.
De 3e stap was het technisch examen wat bestond uit 5 kodokan kata, een tachi-waza en ne-waza werkstuk en bevraging van tachi-waza en ne-waza. Peter die opgeleid is door Manfred Kuijpers (7e Dan) en voorheen door Jose Haegens (6e Dan) had erg veel tijd in zijn examen voorbereiding gestoken. Naast de vele uren op de mat met Sensei Kuijpers en ook nog geholpen door Sensei Haegens heeft Peter bij verschillende grootmeesters in Nederland getraind om zijn kata tot in de perfectie te trainen. Tijdens de corona periode werden zelfs judomatten in de garage van zijn ouders gelegd en trainde Peter met zijn examenpartner bij een temperatuur van 3 graden met thermokleding onder zijn judopak gewoon door. Ook een zware schouder en nek blessure weerhielden hem er niet van om zo optimaal als mogelijk met pijnstillers op zijn examen te verschijnen.

Het technisch examen deed Peter met 2 eigen leerlingen, Jelle van Roosendaal (20 jaar – 3e Dan) en Kayleigh de Crom (19 jaar – 1e Dan). Beide judoka’s zijn op 6 jarige leeftijd bij Peter gestart met judo en door Peter opgeleid.
Allereerst werd samen met Jelle het katame-no-kata, het nage-no-kata, het koshiki-no-kata en het kime-no-kata gedemonstreerd. Daarna had Jelle even rust en kwam zijn Kayleigh de mat op voor het ju-no-kata. Ook dit kata werd met veel souplesse getoond.
Na het kata gedeelte toonde Peter met Jelle een werkstuk van Ippon-seoi-nage. Hier werd gesproken hoe de opbouw van deze techniek werd gedaan bij de jeugd, de verschillende pakkingen, variaties en hierop combinaties en overnames. Een zienswijze die vol bewondering door de jury werd aanschouwd. Hierna volgde een serie van diverse technieken uit het totale judo repertoire van Peter.
In het ne-waza gedeelte toonde Peter zijn visie op het onderwerp sankaku. Een eerbetoon aan Sportschool Sankaku waar hij onder leiding van Manfred en Jose altijd heeft getraind. Manieren van pakking, variaties en actie/reactie werden door Peter uitgelegd. Vervolgens werd een nog een reeks aaneen gevlochten technieken getoond die Peter op zijn lessen gebruikt om judoka’s vanuit allerlei posities acties en reacties aan te leren.
Na 2,5 uur op de mat te hebben gestaan, had Peter even rust. Na zo’n examen trekt de jury zich meestal even terug voor een bespreking en evaluatie. Deze rust was echter van zeer korte duur. De jury, bestaande uit Frits van der Werf, Wil Lüschen, Mas Blonk, Peter Demand, Boy Prevos en Trudy Michielsen, was na slechts enkele minuten al terug en wond er geen doekjes om. Peter was geslaagd en voorzitter Frits van der Werf melde dat het een van de beste 6e dan examens was die ze ooit hadden gezien.
Wat een fantastisch compliment. Zo uitte Wil Lüschen ook nog zijn respect voor Jelle en Kayleigh. Dat zij op zo’n jonge leeftijd dit technische niveau als uke al weten te bereiken is ook erg bijzonder.
Na de hartelijke felicitaties van de aanwezigen, werd het paspoort van Peter afgetekend.

PETER MET ZIJN TOPPERS JELLE EN KAYLEIGH

DE DIPLOMA UITREIKING

Een week na het examen volgde op zaterdag 19 maart 2020 in Made tijdens de district dan examend judo de officiële diploma-uitreiking. Namens de nationale graden commissie was Jose Haegens aanwezig en nam zijn het woord om Peter zijn band uit te reiken. Hieronder haar speech:

Oke Peter, nu is het jouw beurt. De meesten weten het al wel, maar Peter is afgelopen zaterdag geslaagd voor 6e dan judo. En nu is het aan mij de eer, om namens de nationale gradencommissie, jou deze graad te mogen overhandigen. Maar voor het zover is wil ik eventjes teruggaan in een stukje verleden.
Peter kwam denk ik zo’n 20 jaar geleden binnengelopen. Ik was aan het judoles geven in Bergen op Zoom. Een hele bescheiden jonge man met blonde krullen. Nou die krullen heeft hij niet meer, maar bescheiden is hij nog wel. Hij vertelde over zijn passie over het judo. Hij judode al de nodige jaren en gaf ook al judoles, maar wilde dit graag gaan doen onder de vlag van de judo bond Nederland, want dan zijn mijn diploma’s en lesbevoegdheden ook rijkserkend melde Peter. Hij zij kan dat hier?,
Waarop ik antwoorde jazeker kan dat. En zo is het eigenlijk allemaal een beetje begonnen. Peter is gaan trainen, met hart en ziel en zo rolde hij van het ene examen in het andere examen. Daarnaast richtte hij zijn eigen judoclub op en had daarnaast ook nog een volledige werkbaan.
Eerst volgde hij de opleiding jeugd judoleider, een jaar later judoleraar A en het jaar erop ook gelijk judoleraar B. En dat ging zo maar door. Hoe hij het allemaal deed weet ik niet, maar tussendoor ging hij zich ook nog even verdiepen in het ju-jutsu en haalde hij enkele jaren later ook hier 1e dan ju-jutsu. Dus eigenlijk ben je een beetje een duizendpoot hé Peter.
Peter heeft zich heel breed ontwikkeld en het zou hem tekort doen als ik dit niet verder zou toelichten. Maar daar heb ik een spiekbriefje bij nodig want dat is echt een hele lijst.

Peter is begonnen met competitie. Dat vond hij heel leuk, gewoonweg kijken wie het sterkste is en hij wilde altijd erg graag winnen. Zo rustig als hij nu is, zo’n felle was hij op de judomat en hij ging er echt tegenaan. Nationaal en internationaal heeft hij 150x op het podium gestaan, waaronder 80x een 1e plaats. Die ervaring heeft hij ook op zijn leerlingen overgebracht want ook uit zijn sportschool zijn er judoka’s nationaal en internationaal doorgebroken. Ook is hij 1x genomineerd geweest voor judo coach van het jaar.
Daarna ging hij zich richten op het kata, dat leek hem wel wat. Hij zegt weet je wat ik ga kata doen.
Hij begon met nage-no-kata. Hij werd 3x Nederlands kampioen nage-no-kata. Een keer in de stijl busen en twee keer in de stijl kodokan. Daarnaast haalde hij goud op de Britse open en 2x goud op de London judo international.
Maar ja zijn partner die moest afhaken want die ging studeren. Nou zegt tie, Katame-no-kata lijkt me wel wat, ik ga me daar eens goed in verdiepen. Hou je vast he, daar gaat tie. Hij werd 12x kampioen van Nederland onafgebroken. Tot op heden is hij kampioen en nog nooit verslagen. 2x goud op de Britse open, goud op de Duitse open, goud en zilver op de Belgische open, zilver en brons op de Franse open kampioenschappen, 3e op de Europese kampioenschappen, 4e en 6e op de Wereldkampioenschappen. En ook deze kennis brengt hij weer over op zijn judoka’s. Dat blijkt op de kata wedstrijden die zijn teams doen en hij heeft maar liefst 54 judoka’s opgeleid van 1e t/m 4e dan Judo.
Op de Europese kampioenschappen zag hij een judoshow. Hij zei, dat is iets voor ons. Zo creatief dat hij was werd er een gelegenheid team samengesteld en het resultaat was 1x zilver en 5x Europees kampioen judoshow. Ja, ik ben nog niet klaar hoor.

Daarnaast heeft hij een heleboel functies bekleed. Hij is 13 jaar lid geweest van de jeugdcommissie waarvan 4 jaar voorzitter. 9 jaar lid van de district graden commissie waarvan 4 jaar voorzitter, 17 jaar district examinator. Hij is ook 3x sportman van het jaar geweest in de regio west brabant en ook met zijn teamgenoten nog 3x sportploeg van het jaar.

Maar hij had een droom, en zijn droom was 6e dan. En de laatste prestatie was vorige week. Het was van uitzonderlijk hoog niveau. Om dit te bereiken moest Peter veel overwinnen. Het was een hele moeilijke periode. Corona, dan kon hij wel trainen, dan mocht hij niet trainen. Hij deed examen met zijn eigen judoka’s die hij alles bij heeft moeten leren. Dat heeft heel wat bloed zweet en tranen gekost he. Of niet..
Als klap op de vuurpijl kreeg hij ook nog een schouderblessure die hem heel veel parten heeft gespeeld. Geen een training kon hij zonder pijnstillers doen. Volgens mij ben je grootgebruiker geweest.
Om zich goed voor te bereiden ging hij door heel het land trainen en pikte hij bij verschillende leraren overal wat op en reed zo van hot naar haar. Je vertelde, soms zat ik 2 uur in de auto, trainde ik 4 uur en reed weer 2 uur terug. Dat is passie, dat is inzet en hier staat een heel goed voorbeeld als je iets wilt bereiken je het ook kan bereiken, maar dan moet je er wel voor gaan.

Nou Peter, het laatste woord wil ik even tot jou richten. Jouw inzet, gedreven door jouw passie is een voorbeeld voor velen. Want desondanks ben je steeds bescheiden, net zoals ik je voor het eerst ontmoette. Je bent niet veranderd. Een groot mens met het judohart op de juiste plaats. Je bent niet groot van postuur en daarom wil ik afsluiten met de volgende zen spreuk. Beter een groot hart in een klein huis dan een klein hart in een groot huis. En daar wil ik het bij laten.

Dan wil ik Jelle even naar voren roepen. Wil je even op de mat komen.
Als klein manneke zal Peter jou menig band hebben opgeknoopt en daarom nu aan jou de eer om Peter de band om te knopen.
Oke Peter je mag nu je diploma tekenen dat is het officieel.

DE SPEECH EN UITREIKING DOOR JOSE HAEGENS

PETER MET ZIJN DOCENTEN MANFRED EN JOSE

TOPPER JELLE MOCHT MIJN BAND OMKNOPEN

EEN TROTSE FAMILIE TIJDENS DE UITREIKING

SENSEI PETER GOOSSENS 6E DAN JUDO 12-03-2022

Bij een speciaal examen behoord een speciale band. Peter heeft een rood-wit blokte band met daarin een 3 tal verschillende borduringen.

  • Aan de rechterkant : De naam Peter Goossens
  • Aan de linkerkant : de japanse judo pijlers “seiryoku zenyo” en “jita kyoei” en de kodokan bloem. Seiryoku zenyo staat voor met een minimale inspanning het maximale bereiken. Ofwel gebruik maken van de kracht van een ander zodat je door mee te geven kunt overwinnen. En Jita Kyoei staat voor voorspoed en algemeen welzijn, ofwel respect hebben voor zichzelf en anderen.
  • In het midden van de band : In het wit de borduring van 4 namen als eerbetoon. Judo kan je niet alleen. Hier heb je trainingsmaatjes / vrienden voor nodig en mensen die jou willen begeleiden in het judo leer proces. Zo staan bovenaan de namen Manfred en Jose geborduurd. Zij zijn de leraren die Peter het judo hebben bijgebracht. Daaronder staan de namen Jelle en Kayleigh. Dit zijn 2 leerlingen / trainings maatjes van Peter die hebben gefungeerd als uke tijdens het 6e dan examen en zo vooral heel het leerproces hebben meegemaakt, tijd hebben vrijgemaakt om te trainen en vele uren hebben opgeofferd voor dit proces. Zonder deze personen was het nooit gelukt om deze prestatie neer te zetten.