Zaterdag 12 maart werd door de judo bond Nederland in Hoorn een 6e dan examen judo georganiseerd. De Halsterse judoka Peter Goossens was de enige kandidaat die examen voor deze hoge graad af mocht leggen.
Het komt niet vaak voor dat judoka’s deze bijzonder hoge graad, ook wel de grootmeester titel in het judo genoemd, behalen.

Het is al weer bijna 10 jaar geleden dat er in district Zuid Nederland iemand deze graad heeft behaald. Als je op je eigen club na vele jaren de bruine band hebt behaald kan je in het district examen gaan doen voor zwarte band judo. Dit noemt men ook wel 1e dan. Hierna kan je in je district een jaar later examen doen voor 2e dan en dan 2
jaar later voor 3e dan. Ofwel een zwarte band met 2 of 3 strepen erop.
De volgende examens zijn landelijk. Hier kan je examen doen voor 4e dan, en vervolgens na 4 jaar wachttijd voor 5e dan.

Een 6e dan examen is echter veel meer dan alleen een technisch examen.
Een 6e dan examen judo bestaat uit 3 verschillende stappen. Allereerst dien je minimaal 25 punten te behalen in verschillende onderdelen van de judosport. Zo kan je bijvoorbeeld punten behalen door, naast zelf de hoogste lesbevoegdheid te hebben, leerlingen op hoger niveau op te lijden, leraren op te lijden, jarenlang in diverse commissies van de judobond te zitten, prestaties op wedstrijden te behalen, clinics te verzorgen, toernooien te organiseren etc. Als je vervolgens na velen jaren deze stap hebt behaald dien je een judo gerelateerde scriptie te schrijven welke beoordeeld word en welke je moet verdedigen.
Goossens had een scriptie gemaakt over het wedstrijd Katame-no-Kata en het jureren van judo kata in Nederland. Ook deze stap wist Peter met een positief resultaat af te ronden.
De 3e stap was het praktijk examen dat Peter na een intensieve trainings periode, waarbij hij door het land bij diverse gerenommeerde docenten heeft getraind, dit weekend heeft afgelegd.

Het examen dat zo’n 2 uur duurde voerde Peter uit met 2 judoka’s van zijn eigen club. Jelle van Roosendaal, 3e dan judo en Kayleigh de Crom, 1e dan judo, zijn beide met hun 6 jaar bij Sportschool Shintai gestart en nu jaren later partner voor het examen van hun leraar.
Het praktijk examen bestond uit een Kata gedeelte en een vrij gedeelte. Voor het Kata gedeelte heeft Peter 5 verschillenden Kata moeten laten zien. Zo demonstreerde Goossens het Koshiki-no-kata, het Kime-no-kata, het Ju-no-kata, het Nage-no-kata en het Katame-no-kata. Vele jaren van training hebben hierin gezeten.
Tijdens het vrije werk had Peter een werkstuk van schouderworp variaties en sankaku variaties gedemonstreerd waarbij hij tevens zijn visie over het judo moest overbrengen. Daarnaast werd hij ook nog bevraagd door de examen commissie.

Na dit intensieve examen kreeg Peter van de voorzitter van de examencommissie te horen dat hij geslaagd was voor 6e dan judo ofwel de meester titel in het judo. Tevens werd vermeld dat dit een van de beste 6e dan examens ooit was wat de prestaties alleen maar mooier maakt. Goossens mag hiermee voortaan de rood-wit geblokte band dragen behoord hiermee tot een van de hogere gegradueerde judoka’s in Nederland. Tevens is Goossens met zijn 43 jaar de jongste judoka van noord Brabant/zeeland met deze graad.
Goossens, die de afgelopen jaren is opgeleid is door Manfred Kuijpers en hiervoor door José Haegens, heeft voor dit examen bij vele gerenommeerde judoleraren in Nederland getraind om zijn kennis te verbreden. Hij is dan ook dankbaar dat deze docenten hem hebben bijgestaan in deze trainingsperiode.